Ajatolláh Chameneí označil chemický útok v Sýrii za zámienku pre USA

05.09.2013 Celý región


Dubaj(TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí označil dnes použitie chemických zbraní v Sýrii za zámienku pre Spojené štáty, aby sa mohli zamiešať do sýrskych záležitostí.

Chameneí pred Radou expertov, ktorá je poradným štátnym orgánom, tiež varoval, že USA pri intervencii utrpia straty, informovala tlačová agentúra Reuters.

"V prípade Sýrie je chemický útok zámienkou a povedia, že sa chcú zapojiť kvôli humanitárnym otázkam. USA urobili v Sýrii chybu a určite utrpia straty," varoval ajatolláh.


Pápež František vyzval svetových vodcov, aby situáciu v Sýrii riešili mierovo


Pápež František dnes v liste adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pred summitom G20 vyzval svetových lídrov, aby odložili zbytočné hnanie sa za vojenským riešením v Sýrii. Napísala to agentúra Reuters.

"Radšej nech sa obnoví záväzok hľadať s odvahou a odhodlaním mierové riešenie skrze dialóg a vyjednávanie strán, jednomyseľne podporovaných medzinárodným spoločenstvom," uviedol pápež vo svojom liste.

Summit zameraný na ekonomiku sa koná v čase, keď USA pripravujú vojenský úder voči Sýrii v súvislosti s obvineniami, že jej armáda použila chemické zbrane. Obama sa snaží získať podporu medzinárodných lídrov pre potrestanie režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Spolu 265 arabských občianskych organizácií vyzvalo amerického prezidenta Baracka Obamu a ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prekonali svoje rozpory. Svetové spoločenstvo podľa nich musí nájsť konsenzus a usilovať sa o riešenie sýrskeho konfliktu dosiahnuté rokovaniami.

Situácia v Sýrii je v súčasnosti "najväčšou humanitárnou krízou na svete", zdôraznili mimovládne organizácie. Konflikt v krajine si od svojho vypuknutia pred dva a pol rokom vyžiadal vyše 100.000 obetí na životoch. Dva milióny Sýrčanov registrujú ako utečencov.
 

Vyberte región